Alltså, går molntjänster att köpa även på ett enkelt sätt?

Många köpare upplever processen med att köpa molntjänster som krånglig. Köparen funderar på sina egna datakunskaper, även om i det här fallet inte har någon betydelse. Jag ser detta ofta i mitt arbete som systemexpert. Jag tycker att molntjänster är jämförbara med vilken annan tjänst som helst som finns till salu.

Köpeprocessen för molntjänster avviker inte nämnvärt från det om du skulle gå till fikarummet och hämta en påse syltmunkar. Skillnaden är att vi vanligtvis vet vilken munk vi vill ha, men företagen vet inte vilka molntjänster de vill ha. Företagets inköpare borde kunna framföra sina önskemål till IT-tjänsteleverantören, även om han inte nödvändigtvis vet någonting om saken.

Hur hittar man den rätta leverantören när det finns så otroligt många olika molntjänster? 

Att hitta precis den rätta bland alla dessa är också en av IT-tjänsteleverantörens viktigaste uppgifter. Kundens behov går oftast att uppfylla med flera olika lösningar. Molntjänster riktade till en särskild funktion har vanligen samma huvudfunktioner. Skillnaderna ligger också i de extra egenskaperna och dessa påverkar tjänstens användarkomfort, hastighet och funktionssäkerhet. En framgångsrik IT-tjänsteleverantör har förmågan att bland dessa extra egenskaper hitta de guldkorn, med vilka hen kan skapa mervärde för och sköta om kunden på ett bättre sätt.

Med de rätta valen kan man med hjälp av molntjänsterna lätta på bördan för företagets IT-miljö och på så sätt göra den smidigare, enkel att utöka och mindre underhållskrävande.

Jag vill ännu påminna om att även ett litet företag kan köpa en egen server till att upprätthålla viktiga program och tjänster, men det är inte särskilt kostnadseffektivt. Med molntjänster betalar man bara för det man använder.