Musarm är ett besvär som är mycket mer vanligt förekommande i takt med att användningen av datorer, mobiltelefoner och surfplattor har ökat.

Musarm avser ett överbelastningstillstånd i handen och handleden som beror på användningen av mus vid bildskärmsarbete. Symptomen på musarm ska åtgärdas direkt så att besvären inte blir kroniska. Långt gången belastning kan leda till diagnosbara sjukdomar, som till exempel tenosynovit, karpaltunnelsyndrom eller till tennisarmbåge.

I Finland orsakar sjukdomar i stödoch rörelseorganen årligen sjukpenningskostnader på flera miljoner euro för arbetstagare mellan 35–64 år. En stor del av kostnaderna beror på olika handledsskador eller på sjukdomar som härrör sig från dem.

– Förebyggande av handledsskador skulle spara in stora summor för arbetsgivarna, säger Joonas Ruuskanen på Contour Design.

Sjukdomar som beror musarm skulle enkelt kunna förbyggas om man tänker ergonomiskt gällande tangentbords- och musanvändning. Datorer byts ut i snabbare takt än en anställds tangentbord och mus. Dessa är dock någonting man borde fästa uppmärksamhet vid i större utsträckning. Den som jobbar framför en bildskärm tillbringar den största delen av arbetsdagen med mus och tangentbord. Enligt Ruuskanen kan belastningen på handleden enkelt minskas med till exempel en rullmus.

– Den som använder en rullmus behöver inte sträcka sig efter eller ta tag i musen med ett för kraftigt tag. Musen styrs framför tangentbordet, varvid hela underarmen får vila i en mer naturlig position och belastningen på handleden jämnas ut, säger Ruuskanen.