Från garaget till den internationella verkstadstoppen

Ab A. Hägglom Oy:s framgångshistoria fick sin början år 1954 i Karleby, då Alf Häggblom grundade en maskinverkstad i sin hemstad. Under företagets mer än 60 år långa verksamhetstid har firman blivit en betydande aktör i maskinverkstadsbranschen. Hemligheten bakom framgången är den heltäckande servicen, grundat på ett gediget industriellt kunnande.  Ab Häggblom Oy erbjuder sina kunder rullkedjelösningar samt planerar och producerar delar till gripar och grävmaskiner. Häggblom sköter också om underhållet och levererar reserv- och slitagedelar.

Verksamheten präglas av långsiktighet och produktutveckling, där tillverkningen är ett samspel mellan kvalificerad automation och traditionell österbottnisk hantverksskicklighet. När kundens behov har kartlagts, överförs projektet till planerarens arbetsbord. Hela planeringsprocessen är digitaliserad och går från planeringen via verksamhetsledningssystemet till reservdelsunderhållet. Verksamhetsledningssystemet styr processerna och av maskinvaran som finns i bakgrunden krävs funktionsduglighet. Vi ser till att hela funktionskedjan fungerar klanderfritt.

IT-ingenjör Joni Lillbroända har jobbat på Häggblom sedan 2010 och som IT-ansvarig från 2013. Han ansvarar för företagets hela IT-system. Planerarnas arbetsverktyg och bakgrundsprogram måste vara av toppklass. Lillbroända väljer lösningar som man kan lita på till hundra procent. 

Planering på avancerad nivå kräver avancerade IT-lösningar

Alla datorer som används är av märket Fujitsu. Lillbroända berättar: ”Våra planerares arbetsredskap består av Fujitsus effektiva CELSIUS-arbetsstationer. Våra mobila anställda, ledningen och försäljarna, använder Fujitsus bärbara och dockningsbara LIFEBOOK-datorer. Dessutom har vi ESPRIMO-arbetsstationer, som används gemensamt av all anställda, till exempel i lagret. Vi vill bara använda tillförlitliga och fungerande datorer. Jag strävar efter att min arbetsdag ska vara lugn – då vet jag att allt fungerar som det ska.”

På de åtta planerarnas arbetsstationer har planeringsprogrammet SoliWorks installerats. Med hjälp av programmet kan kundprojekten förverkligas och med 3D-modelleringar skapas ritningar. Bearbetningen av modelleringarna kräver att datorerna har grafikprestanda i toppklass. Fujitsus effektiva arbetsstationer har det som krävs för arbetet.

”Innovativ planering inom branschen kräver avancerade IT-lösningar. Datorer måste förnyas med 3–4 års mellanrum. Fujitsus datorer är tillförlitliga och under alla dessa år har datorerna hållit hög standard och inte förorsakat några större problem. Dessutom är underhållet av datorerna enkelt. Som IT-ansvarig uppskattar jag det här alldeles särskilt”, fortsätter Lillbroända. 

Den lokala Data Group-affären har varit vår kompanjon i närmare 30 år

Den lokala Data Group-affären, Keski-Pohjanmaan Konttoripiste, och Häggblom  har varit samarbetspartners i nästan 30 år. ”Vi skaffar allt kontorsmaterial och alla datorer från Keski-Pohjanmaan Konttoripiste. Där får vi kompetent och vänlig service. Hjälpen är alltid tillhanda och samarbetet fungerar perfekt”, säger Joni Lillbroända om sin pålitliga leverantör.